Martyna i Piotr Bodak

• Data urodzin: 01 stycznia, 0001
  • Choroba: niepełnosprawność
  • Cel: pomoc finansowa

Państwo Bodak zmagają się z niepełnosprawnościami, które skutecznie utrudniają im życie.

Pani Martyna od dziecka porusza się na wózku inwalidzkim co jest wynikiem nieudanej akcji porodowej. Od tamtej pory dzielnie stawia czoła przeciwnościom losu. Wartym dodania jest fakt iż w swojej niepełnosprawności Pani Martyna urodziła dwóch synów, którym wraz z mężem stara się zapewnić godny byt i dobrą edukację.

Pan Piotr od 25 lat leczy cukrzycę i jest po siedmiu operacjach kręgosłupa. Do tej pory choroba nie zagrażała życiu, ale od roku 2016 roku sytuacja uległa pogorszeniu i wystąpiły powikłania w wyniku, których Pan Piotr stracił 1/3 stopy, a proces leczenia nie przynosi pożądanych skutków. W lutym tego roku Pan Piotr podjął się bardzo kosztownego, ale skutecznego leczenia ozonem. Ich oszczędności pozwoliły na podjęcie zaledwie trzech dawek ozonu co niestety nie daje szans na dłuższy efekt leczenia. Koszt jednej serii to 3200 zł, a ilość serii zależna jest od postępu leczenia. Na początek wskazane jest podanie 3 serii co daje sumę 9600 zł.
Ponadto po operacji skrętu jelit wystąpiła przepuklina brzuszna, której zoperowanie będzie możliwe tylko po zakończonym leczeniu powikłań cukrzycowych – stóp, w przeciwnym razie lekarze nie podejmą się operacji.

Od kilku lat Pani Martyna marzy o wózku elektrycznym dostosowanym do jej potrzeb. Sprzęt ułatwi Pani Martynie codzienność, która dziś wiąże się z ogromnym poświęceniem i wysiłkiem fizycznym. Koszt takiego sprzęty to ponad 10.000 złotych.
Sytuacja materialna Państwa Bodak pozwala na regularne opłacenie rachunków stałych, a źródło ich dochodu to świadczenia z MOPS-u oraz renta z ZUS.