Wykrywanie wad postawy u dzieci

Od 05.04.2016 do 30.12.2016 w Fundacji Sto Serc (dawniej Stonoga) realizowany był projekt „Wykrywanie wad postawy u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym”, którego celem było wykrycie wszelkich nieprawidłowości w budowie i sylwetce wśród przedszkolaków i dzieci w klasach I-III szkoły podstawowej.
Diagnozą zostali objęci wychowankowie przedszkoli i uczniowie szkół podstawowych pięciu placówek znajdujących się na terenie miasta Mikołów. Badanie było bezpłatne i przeprowadzone zostało przez wykwalifikowanego fizjoterapeutę. Każdy z uczestników otrzymał pisemną instrukcję, która zawierała rozpoznanie oraz zalecenia — przykładowe ćwiczenia, które regularnie stosowane mogą poprawić sylwetkę.

Projekt był współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Mikołów w ramach zadania publicznego  „Wykrywanie wad postawy u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym”.

Wyniki:
W sumie przebadano 661 dzieci, w tym 295 dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat i 366 dzieci szkolnych w wieku 6-9 lat.

Wśród przedszkolaków:
- 50% dzieci ma odstające łopatki i niedbałą postawę ciała,
- 5% dzieci cierpi na nieprawidłowe napięcie mięśniowe, które skutkuje występowaniem pleców okrągłowklęsłych i wklęsłych, a także kurzej klatki piersiowej, chodem na palcach i zaburzeniem równowagi,
- u 7% dzieci stwierdzono skoliozę,
- u dzieci do 4 roku życia często stwierdzano nieznaczną fizjologiczną koślawość stóp, bardzo rzadko występuje szpotawość kolan i stóp.

Wśród dzieci wczesnoszkolnych:
- 70% ma plecy okrągłe lub okrągło-wklęsłe,
- u 10% dzieci stwierdzono plecy płaskie,
- w największej liczbie dzieci stwierdzono koślawość kolan i stóp.