Magdalena Krawczyk

• Data urodzin: 31 grudnia, 1984
  • Choroba: Układowe zapalenie naczyń, celiakia , przewlekła neuropatia czuciowo – ruchowa
  • Cel: Leczenie, sprzęt medyczny, środki pomocniczo- higieniczne, rehabilitacja

W wieku 16 lat stwierdzono u Magdy  astmę oskrzelową. Dwa lata później przeszła parę operacji na przewodzie pokarmowym, ze względu na przepuklinę rozworu przełykowego. Operacje powikłały się, dziewczyna przeszła ostrą niewydolność oddechową, sepse grzybiczą, ostre zapalenie płuc. Oddycha za Nią respirator. Lekarze długo walczyli o Jej życie. Udało się, jednak „pamiątki” zostały do dziś.

Obecnie choruje m.in. na układowe zapalenie naczyń, celiakię, przewlekłą neuropatię czuciowo – ruchową, przez co najprawdopodobniej porusza się na wózku inwalidzkim. Lekarze do dziś nie wiedzą jaka jest tego przyczyna, dziewczyna potrzebuje stałej rehabilitacji i opieki.
            Magda przeszła zakrzepice żył w szyi, nogach. Stwierdzono niedrożność żył szyjnych. Przeszła operacje, lekarzom udało się wstawić stenty do prawej żyły szyjnej. Umożliwiło to założenie portu naczyniowego potrzebnego do żywienia pozajelitowego. Jest  żywiona pozajelitowo ze względu na złe wchłanianie substancji odżywczych, anemię i liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego jak np. ból.

Odżywianie się w ten sposób polega na podawaniu specjalnie przygotowanych worków żywieniowych ( kroplówek) przez specjalną pompę do podawania żywienia. Dzięki temu urządzeniu może wychodzić z domu razem z swoim  „jedzonkiem”, ponieważ czas podawania worków żywieniowych to ok. 18 godzin. Odpowiednie oprzyrządowanie to dodatkowy koszt.

Ogromnym wsparciem są dla Niej  rodzice, brat i reszta  rodziny, przyjaciele. Codziennie starają się by żyła jak inni. Są z Magdą w tych najtrudniejszych dla Niej  chwilach, jak również w tych szczęśliwych.

Z powodu wielu skutków ubocznych zażywania sterydów dostępnych w Polsce jest leczona sterydem sprowadzanym z zagranicy, co przynosi efekty jednak jest bardzo kosztowne.

Leczenie, sprzęt medyczny, środki pomocniczo- higieniczne, rehabilitacja, są dla Niej bardzo dużym obciążeniem, często niedostępnym. Roczna rehabilitacja na specjalnych nowoczesnych urządzeniach to koszt rzędu 65000zł. Dlatego też prosi o wsparcie.

Marzeniem dziewczyny  jest tytuł doktora nauk ekonomicznych i praca ze studentami. Lubi spędzać czas z ludźmi, dzielić się wiedzą. Jest osobą otwartą, na co dzień żyje z uśmiechem mimo przeciwności losu.

Choroba zabrała mjej dużo, ale dzięki niej poznała wielu wspaniałych ludzi,  za co jest niezmiernie wdzięczna.